Ilomantsin Museosäätiön esinekokoelmat ovat saaneet alkunsa Ilomantsi-Seura ry:n määrätietoisesta ja aktiivisesta toiminnasta kotiseudun aineellisen historian tallettamiseksi.

Möhkön ruukin esinekokoelmassa on noin 13 000 esinettä. Möhkössä toimi 1800-luvun lopulla järvimalmia jalostanut rautaruukki, jonka toimintaan liittyvät esineet ovat kokoelman perusta. Ruukin toiminnan päätyttyä vuonna 1908 Enso-Gutzeit Oy osti ruukin alueen ja Möhkö siirtyi metsäiseen kauteen. Tältä ajalta kokoelmissa on runsaasti metsätöihin ja uittoon liittyvää esineistöä. Möhkön kylä oli sotatoimialueena sekä talvi- että jatkosodassa, ja esinekokoelmassa on myös tähän aikaan liittyviä esineitä. Näiden lisäksi kokoelmassa on koulutoimintaan liittyvää esineistöä.

Ilomantsin Museosäätiön hallussa on myös Ilomantsin museokokoelma, jossa on noin 2 700 esinettä. Tässä kokoelmassa on mm. apteekkitoimintaan, valokuvaukseen ja käsitöihin liittyviä esineitä.

Ilomantsin erä- ja eläinmuseon kokoelmassa on noin 550 Suomessa esiintyvää luonnonvaraista täytettyä eläintä. Kokoelma on syntynyt opettaja Heimo Rautavan ja hänen poikiensa Ilkan ja Jaakon metsästys- ja eläintentäyttöharrastuksen pohjalta.

Ubinet Hakukoneoptimointi